A stevia valóban segít nekem a fogyásban?

2013.05.13 21:04

A túlsúly komoly egészségügyi kockázatot jelent és manapság sajnos a fejlett világ népességének kétharmada elhízott. A túl nagy mennyiségű zsírtömeg pedig növeli az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a cukorbetegség, az epekő, az ízületi gyulladás, a medőség és a szív- és érrendszeri panaszok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük ideális testsúlyunkat, amit könnyedén elérhetünk, ha étrendünkben a cukrot steviára cseréljük.
A stevia egy dél-amerikai növény, aminek kivonatai sokkal édesebbek, mint a kristálycukor. A steviával hatékonyan lehet helyettesíteni a cukrot, sőt ajánlatos is, hiszen nem okoz magas vérnyomást és kiugró vércukorszintet sem.
A stevia nem tápláló, ami azt jelenti, hogy egy kalóriamentes édesítőszerről van szó. Egy gramm stevia tehát nulla kalóriát, nulla zsírt, nulla szénhidrátot, nulla fehérjét tartalmaz, sőt nátrium sincs benne. (Ezzel szemben 1 gramm cukorban 4 kalória található.) A steviával tehát nagymértékben csökkenthető a kalóriabevitel, ami segít a fogyásban.

Váltás a steviára
A stevia levelei 10-15-ször édesebbek, mint a cukor, kivonatai pedig akár 2-300-szor is intenzívebb aromával bírnak. Vagyis sokkal kisebb mennyiség is elegendő belőle ugyanolyan édesség eléréséhez. A stevia hőstabil, így bátran süthetünk és főzhetünk vele. Nagyon fontos, hogy kiteszteljük a szükséges mennyiséget, mert könnyen túl édessé tehetünk egy süteményt vagy akár a kávénkat.