Az étcsokoládé és a szív egészsége

2014.10.26 10:29

A csokoládé kakaóból áll össze, ami teli van polifenolokkal, melyek antioxidánsok és amelyekről már bizonyították, hogy csökkentik az LDL-koleszterint (a rossz fajtát), valamint a vérnyomást. Egyes szakértők szerint, ha mindennap eszünk étcsokoládét, akkor kisebb esélyünk van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.
A kakaó ezenfelül epikatekinteket és katekineket is tartalmaznak, amelyek hasonlóak a zöld tea polifenoljaihoz, illetve a kvercetinhez, ami jelen van a zöldségekben és a gyümölcsökben. Az étcsokoládé így több antioxidánst tartalmaz, mint gondolnánk, illetve többet, mint a tejcsokoládé, amelyet olyan feldolgozási módszerekkel állítanak elő, amelyek semlegesítik ezeket az antioxidánsokat.
A kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy a szív- és érrendszeri betegségek hogyan korrelálnak egymással, egészen 2006-ig mennek vissza és igen nagy mennyiségű ember segítségével végezték el ezeket a kutatásokat. Az rovosok megállapították, hogy a csokoládé nem vezet hízéshoz, segíthet a fogyókúrában, illetve csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.
Úgy tűnik tehát, hogy a kakaó és az étcsokoládé jó hatással van az erekre, illetve a csokoládé képes a magas vérnyomástól szenvedő embereken is segíteni. Számos tanulmány kimutatta, hogy az étcsokoládé a fogyókúrát is előnyösen befolyásolhatja, ha azt mértékkel fogyasztjuk. Ezért nem kell lemondanunk az édes élvezetekről, ha fogyni próbálunk.