D3-vitamin a fogyókúrában

2013.11.01 19:25

A D-vitamint gyakran nevezik napfény vitaminnak, mivel a bőr természetes módon képes szintetizálni, ha kint tartózkodunk a napfényen. Egészen a közelmúltig a tudósok úgy gondolták, hogy a D-vitamin elsődleges biológiai funkciója, hogy segítse a csontokat elnyelni a kalciumot. A Nutrition Journal szerint azonban az alacsony D3-vitaminszint szorosan kapcsolódik többek között a túlsúlyhoz és az elhízáshoz is.

Fogyás
Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin szint megmérésével meg lehet jósolni, hogy egy testsúlycsökkentő program alatt mennyi súlytól tudnak megszabadulni a részvevők. Harmincnyolc túlsúlyos férfit és nőt vizsgáltak, akik naponta 750 kalóriát fogyasztottak. Azoknak, akiknek a legalacsonyabb volt a vérük D-vitamin szintje, kevesebb súlyt vesztettek és magasabb volt a hasi zsírjuk aránya, mint azoknál, akik több D-vitamint fogyasztottak. Az eredmények igazolták, hogy egy csökkentett kalóriatartalmú étrendhez hozzáadott D-vitaminnal jelentősebb fogyókúrás eredményeket érhetünk el.

D3-vitamin hatékonyabb
Sok orvos úgy gondolja, hogy D2- és D3-vitamin egyenértékű az emberi szervezetben. Egy 2004-es tanulmány szerint azonban a D2-vitamin sokkal kevésbé hatékony, mint a D3-vitamin. A fogyás tehát inkább a D3-vitaminnal, mint a D2-vel fokozható. Ha napi 5000 NE D3-vitamint fogyasztunk, akkor a fogyókúra eredményei jelentősen fokozhatóak.