Fogyókúrás mítoszok 1.

2014.01.09 11:08

A Health.com szerint több száz millió ember kezd el fogyókúrázni évente és több millió dollárt költenek a különböző súlycsökkenteő kiegészítőkre és programokra. Mivel a fogyókúra annyira beépült a kollektív tudatba, hogy mindenki azt hiszi, hogy mindent tud a fogyásról. Sajnos ez nem igaz és éppen ezért van annyi fogyókúrás mítosz a magazinokban, súlycsökkentő könyvekben vagy online étrenddel foglalkozó oldalakban is. A tartós fogyáshoz azonban nagyon fontos, hogy megértsük ezeket a mítoszokat és téveszméket és, hogy leszámoljunk velük.

Nem eszünk 8 után semmit
Sokan meg vannak arról győződve, hogy a későn elfogyaszttt kalóriák zsírpárnává alakulnak át, miközben alszunk. A dietetikusok szerint azonban ez hibás elképzelés: a szervezet emésztése és kalóriafelhasználása változatlan marad éjszaka és a tárolt energiát egyszerűen felhasználjuk a következő napon. Tehát nem gond, ha este is eszünk egy pár falatot, persze nem kell a főétkezést az esti órákra tolni, ha nem muszáj.

Egyes élelmiszerek zsírt égetnek
Nem létezik olyan, hogy bizonyos élelmiszerek zsírt égetnének, így ha sokat eszünk belőlük, akkor varázslatosan leolvadnak rólunk a kilók. Az évek során a fogyókúra guruk a grapefruit, zeller, káposztaleves fogyasztását ajánlották, azonban ezek az élelmiszerek sem fogyasztanak le minket, ha egyébként ezeket nem kapcsoljuk össze életmódbeli változásokkal. Ezek az élelmiszerek ugyan teli vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal és éppen ezért helyük van az egészséges táplálkozásban, de egyikük sem fogja felgyorsítani az anyagcserét és önmagában nem elegendőek a fogyáshoz.