Hogyan csökkentsem a cukorbevitelt, ha fogyni szeretnék?

2013.06.07 08:44

 A fogyás komoly problémát jelent sok embernek. Az elhízás egyik legfőbb oka a nagymértékű cukorfogyasztás. Ez az édes anyag magas kalóriatartalommal bír, viszont kicsi a tápértéke. Az édességet viszont igényeljük, így nagyon nehéz kihagyni az étkezésből ezeket az ízeket. Persze a fogyáshoz nem kell, hogy teljesen lemondjunk a cukorról, de azért fontos, hogy nagymértékben csökkentsük fogyasztását. Van néhány egyszerű stratégia, amiben könnyen csökkenthetjük a cukorfogyasztást, ezzel növelve a valószínűségét, hogy megszabaduljunk - könnyen és gyorsan - néhány kilótól.

1. Nagyon fontos, hogy mindig elolvassuk az ételek címkéjét és pontosan kiderítsük, hogy mennyi cukrot tartalmaz a polcon található készétel. Ha egy adott élelmiszer 100 grammban több, mint 10 gramm cukrot tartalmaz, akkor tegyük vissza a polcra, mert bizonyára nem fogunk tőle semmiféle fogyást elérni. Cukornak számít a szacharóz, a maltóz, a dextróz és a laktóz is.

2. Csökkentsük fokozatosan a cukrfogyasztást. Csökkentsük a cukor mennyiségét a receptekben, először felére, majd ha tudjuk, akkor még tovább. A teát és a kávét kezdjük el cukor nélkül inni. Ezzel a módszerrel az ízlelőbimbóink fokozatosan lemondanak az édes ízekről és nem fogunk utánuk sóvárogni.

3. Ne fogyasszunk ízesített italokat. Ezek a cukros italok fokozzák az édesszájúságot és “segítségükkel” túl sok kalóriához jutunk hozzá pillanatok alatt.

4. Válassz alacsony kalóriatartalmú ételeket, teljes kiőrlésű termékeket, sajtot vagy banánt, mert ezekből energiát nyersz, de mégsem hizlalnak annyira, mint cukros társaik.