Hogyan kövessünk egy egészséges és kiegyensúlyozott diétát?

2013.09.06 22:16

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend követése nagyon fontos része a fogyókúrának, valamint a betegségmegelőzésnek is. Az egészséges táplálkozás nem jelent túl nagy kalórimegvonást vagy szigorú diétát, de ezzel biztosítjuk azt, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat.

1. Kerüljük a túl erős kalóriamegvonást, de ne is fogyasszunk túl sokat. Az egészséges és aktív felnőtteknek naponta 2000 kalóriára van szükségük - persze minél több mozgást végzel, annál több kalóriára van szükség. Fogyókúra esetén sem szabad 1500 kalóriánál kevesebbet fogyasztani.

2. Adjunk minden étkezéshez friss gyümölcsöt és zöldséget. Reggelire ehetünk banánt, ebédre salátát, uzsonnára egy alma, vacsora után pedig egy őszibarack lehet jó választás.

3. Próbáljunk ki új ételeket. Arra törekedjünk, hogy minden héten vegyünk valamit a boltban. Így egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak lehetünk, mivel nem esszük ugyanazokat az ételeket minden alkalommal.

4. Mindig olvassuk el az adott termék címkéjét, mert ez sokat segíthet abban, hogy eldöntsük, hogy vajon egészséges-e a fogyókúránkba beilleszteni az adott terméket.

5. Iktassuk ki az étrendből a felesleges cukrokat, sókat, koffeint és alkohol. Ezek mérgezőek a szervezet számára, így csak mértékkel érdemes őket fogyasztani.

6. Ne együnk junk food-ot és ne együnk éjszaka.

7. Tartsuk meg a fehérjék és a szénhidrátok közötti egyensúlyt.

8. Igyunk sok vizet.