A fogyókúra, ami nem biztonságos

2013.03.10 13:51

Mind a gyors és mind a túl intenzív súlycsökkentő programok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Sajnos viszont éppen ezek a fogyókúrák, amik széles körben elterjedtek és könnyen elérhetőek a nagyközönség számára, mivel gyors és látványos eredményeket ígérnek. Azonban jobb, ha vigyázunk ezekkel a programokkal.

Az időkeret
A Mayo Clinic szerint a fogyókúra akkor maradhat egészséges, ha heti szinten maximum 1-2 kilogramm zsírtól szabadulunk meg. Ezt leginkább úgy végezhetjük el, ha naponta 500 kalóriával kevesebbet fogyasztunk el és elvégzünk egy félórás teszsírcsökkentő cardioedzést. Ha viszont ennél gyorsabban szeretnénk lefogyni, akkor a szervezet raktározásba kezd, majd később megbetegszik, így fontos, hogy megfelelően óvjuk.

A típusok
A súlycsökkentő programoknak hat  nem biztonságos alaptípusa létezik. A túlzott böjtölés a szervezet méregtelenítését segíti elő, az étrend változtatása pedig a testzsírt csökkenti. Az étrendkiegészítők használatával általában az étvágy megfékezése és az energiaszint növelése a fontos. Az extrém kalóriakorlátozás napi kevesebb, mint 500 kalória elfogyasztását teszi lehetővé, a bulimia pedig egy olyan mértéktelen evési folyamat, amit minden esetben hányás vagy hashajtás követ. A hatodik típus az aerob edzések túlzásba vitele lehet.

Fontos tudni, hogy ha kevés kalóriát fogyasztunk, akkor a testünk sajét izomszöveteit kezdi el felhasználni, így a testsúly ugyan csökken, de az eredmény nem lesz pozitív. Egyes élelmiszerek kiiktatásával nem jutnak be az esszenciális tápanyagok a szervezetünkbe, ami betegségekhez vezet.