A gyors fogyás rosszabb, mint a lassú?

2013.04.16 17:01

Azok számára, aki túlsúlyosak, már testsúlyuk 5-10%-ának elvesztése is nagymértékben csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és a vércukorszintet. A legtöbb ember azonban, aki elhatározta, hogy fogyni akar, gyors eredményre vágyik, de sokkal hatékonyabb, biztonságosabb és fenntartható lesz heti egy-két kilogrammnyi fogyás.

Gyors fogyás
A kalória deficit létrehozása az egyik leghatékonyabb módja a fogyás természetes úton való megkezdésének. Ha gyorsan szeretnénk lefogyni, akkor egy alacsony kalóriatartalmú étrendet kell követni, de ez csak orvosi felügyelet mellett történhet, mivel a szervezet ilyenkor csak 250-800 kalóriához jut hozzá napi szinten. Általában ez a diéta nem jelent jelentős testsúlyvesztést, viszont tápanyaghiány léphet fel a táplálékmegvonás következtében. Nagyon fontos, hogy e diéta során mindig kövessük orvosunk utasításait, hogy a szervezet elég tápanyaghoz jusson hozzá a normális működés érdekében.

Problémák a gyors fogyással
A súlycsökkentő programoknak nemcsak a gyors súlycsökkenést kellene szolgálniuk, hanem az új, egészségesebb súly fenntartását is. Azonban ha túl gyorsan fogyunk le, akkor nem fogjuk fenntartani az új súlyunkat, hanem gyorsan visszaszedjük a leadott kilókat. A gyors súlyvesztés ráadásul fokozza bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát is, így a gyors diéták helyett inkább az életmódváltást kell választanunk.