A reggeli futás hatékonyabb zsírégető?

2015.08.07 11:47

Már régóta érdekes téma a futók és a fogyni vágyók körében, hogy vajon hatékonyabb zsírégetéshe vezet-e a reggeli futás. Végső soron egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra, hogy meggyőzően alátámasszuk, hogy a kora reggeli aerob testmozgással többet lehet-e fogyni, hiszen minden szervezet másképpen reagál arra, hogy épp milyen napszakban végezzük a testmozgást. A legjobb módja, hogy megtudjuk, hogy a mi esetünkben mi a legjobb megoldás, ha  egyszerűen többféle módot is kipróbálunk.

Cirkadián ritmus
A szervezet nem teljesíti a különböző testi funkciókat egyforma hatékonysággal a nap folyamán. A ciklikus folyamat, amely cirkadián ritmusként is ismert szabályozza a szervezetünk teljesítményét. Az olyan funkciók, mint a sportteljesítmény, az anyagcsere és a kalóriaégetés hatékonysága ingadozhat egy 24 órás időszak folyamán. A szervezet működésének hatékonyságát a testhőmérsékletből lehet megállapítani: az emberi szervezet akkor teljesít a legjobban, ha a testhő elérte a csúcsokat, tehát jellemzően a közép és késő délutáni órákban. A Running Times magazin szerint a testünk a reggeli órákban a leghidegebb, ami azt eredményezi, hogy a reggeli futás nem optimálisan a kalóriaégetésre van kitalálva.
Persze a legfontosabb, hogy több kalóriát égessünk el, mint amennyit fogyasztunk. Ez az elv igazából nem függ a napszaktól, illetve attól, hogy milyen időben eszünk.