Az Atkins diétába kerülendő ételek

2015.12.08 10:27

Az Atkins diétát 1972-ben Robert Atkins fejlesztette ki. Ő fedezte fel, hogy ha valaki szigorúan csak sajtokat, húsokat és egyéb termékeket eszik, akkor hatékonyan képes lehet fogyni. Az egyetlen megkötés, hogy a diétázónak kezdetben korlátoznia kell a szénhidrátbevielt, majd fokozatosan el kell kezdenie a diétához hozzáadnia a jó szénhidrátokat. Az Atkins diéta négy fő szakaszból áll: az indukciós szakaszt a folyamatos fogyás követi, majd a súlymegtartó és az életmódra átvihető fázis. A cél az, hogy kezdetben a testben az úgynevezett ketózis alakuljon ki, amely során a szervezet a saját zsírraktárait kezdi el felhasználni az üzemanyag, energia termelésére. A diéta úgy működik igazán megfelelően, ha néhány élelmiszert kiiktatunk ebben a szakaszban.

Zöldségek
A zöldségek mindig egészséges választásnak bizonyulnak. Azonban az Atkins diéta kezdeti szakaszában, ahol a cél a folyamatos fogyás, még a zöldségeket is csak jól megválasztva és mértékkel szabad fogyasztani, hiszen ebben a szakaszban az összes szénhidrátbevitel nem haladhatja meg a 20 grammot naponta. Az alacsony szénhidrátbevitel során nagyon fontos, hogy bizonyos magas szénhidráttartalmú zöldségeket is elkerüljünk. Ide tartoznak például a káposzta, a karfiol, a paradicsom, a hagyma, az avokádó, a kelkáposzta, a bambuszrügy, az okra, a cékla, a gesztenye, a viaszbab, a spenót, a sárgarépa és a zeller.