Biztonságos fogyókúra a terhesség alatt

2015.11.02 08:57

A súlygyarapodás a terhesség alatt normális és egészséges, mivel ezáltal biztosított a növekvő baba megfelelő táplálása. Ha azonban túlsúőlyosak vagyunk, akkor az orvosával meg kell beszélnünk a teendőket, hogy mi módon tudjuk fenntartani a testsúlyt, illetve, hogyan tudunk néhány kilótól megszabadulni a terhesség alatt, hogy a babának mégse essen bántódása. Ilyenkor a testünknek és a benne fejlődő gyermeknek is különleges táplálkozási igényei vannak, amelyeket teljesíteni kell. Ha túlságosan erősen diétázunk, akkor azt kockáztatjuk, hogy a gyermeknek valamiféle táplálkozási hiányosságai lesznek. Beszéljünk ezért orvosunkkal még a teherbeesés előtt, hogy közösen kidolgozhassunk egy egészséges táplálkozási és testmozgásos programot, amit a szülés után továbbra is lehet követni.

Táplálkozás
Mivel nem létezik konkrét terhes diéta, ami mindenki számára tökéletes, így az orvosunk javasolhat számunkra olyan különleges táplálkozási irányelveket, amiket mindenképpen be kell tartani. A folsav vagy folát például elengedhetetlen, hiszen ezzel megelőzhetjük a születési rendellenességeket. Naponta 800 mcg folsavra van szükségünk  teherbeesés előtt, illetve 1000 mcg-re a terhesség ideje alatt. Az olyan élelmiszerek, mint a leveles zöldségek, a citrusfélék, a babok és borsók, illetve a dúsított gabonafélék jó forrásai a folsavnak, ezenfelül pedig a prenatális vitaminok segítségével is hozzá lehet jutni a napi folsav adagunkhoz. A terhesség alatt ezenfelül körülbelül 1000 mg kalciumra, 71 gramm fehérjére és 27 mg vasra van szükségünk. Beszéljünk az orvosunkkal a pótlásról, mivel a túl sok vitamin is káros hatással lehet a babára.