Gyógynövények, amelyek segítenek fogyni

2015.01.30 10:53

Amikor célunk, hogy megszabaduljunk  nem kívánt zsírpárnáktól, akkor gyakran fordulunk segítségért a gyógynövényekhez. Ezek ugyanis igen hatékonyak, némelyikük képes szabályozni az étvágyat, míg mások hozzásegítenek a súlyvesztéshez. Azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy a gyógynövények súlyos mellékhatásokat is okozhatnak, ha nem megfelelően szedik őket, éppen ezért minden esetben fontos, hogy konzultáljunk egy orvossal, ha elkezdenénk szedni egy gyógynövényt. A legjobb, ha a fogyás vagy egy betegség alatt a gyógynövényeket mindig az orvos felügyelete mellett használjuk.

Rost
A rost továbbra is a legfontosabb hagyományos növényes kezelés, ami elősegíti a fogyást. Az útifűmaghéj rostjai például igen hatékonyan csökkentik a kalóriabevitelt, a koleszterinszintet, illetve segítenek fokozni a fizikai teljesítményt is, állítják a Pennsylvania State University kutatói. Egy kutatás során 20-70 év közötti nők étrendjébe építették be az útifűmaghéjat hét héten át, mialatt a résztvevők rostban gazdag ételeket is fogyasztottak, majd a vizsgálat végén megnézték, hogy miben változott a nők teste: megállapították, hogy egy ilyen étrenddel eredményesen lehet fogyni, főleg a hasi zsír az, aminek mennyisége mérséklődött a hét hetes kúra alatt.

Vedd figyelembe!
Néhány gyógynövényről kimutatták, hogy igen hatékony a fogyásban, viszont másokról pedig az, hogy komoly kockázatot is jelenthet, mivel veszélyes mellékhatásai lehetnek. Ilyen például az Ephedra vagy Ma Huang nevű gyógynövény, amit séles körben használják fogyókúrás célokra, mivel kiváló eredményeket lehet vele elérni, ugyanakkor olyan komoly mellékhatásokat is okozhat, mint a szívmegállás, a magas vérnyomás, a stroke, a görcsrohmok és már néhány halálesetről is beszámoltak, ami a ma huang fogyasztása során következett be. Hasonlóképpen áll a helyzet a gyógynövlnyes hashajtókkal, a sennával, az aloéval, a rebarbarával, amelyek sokszor azért nem alkalmasak a fogyásr,a mert megzavarják a szervezet elektrolit-egyensúlyát, aminek súlyos mellékhatásai lehetnek. Konzultáljunk orvosunkkal mindenképpen, mielőtt ezeket vagy más gyógynövényes kiegészítőket kezdenénk el szedni a fogyáshoz.