Gyümölcsök, zöldségek a fogyókúrához

2015.09.03 08:52

A gyümölcsök és zöldségek fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, de különösen hasznosak lehetnek abban az esetben, ha fogyókúrázni szeretnénk. Minden zöldség és gyümölcs tápláló és teli van vitaminokkal és olyan ásványi anyagokkal, amelyekre a szervezetnek nagy szüksége van, azonban ennek ellenére alacsony a kalóriatartalmuk és magas a rosttartalmuk, ami két olyan tulajdonságuk, mellyel hatékonyabbá lehet tenni a súlycsökkentő diétánkat. Azonban fontos, hogy beszéljünk orvosunkkal és dietetikusunkkal, mert ők lehetnek igazán a segítségünkre abban, hogy a lehető legjobb fogyókúrás módszert kidolgozzuk a számunkra.

Leveles zöldségek
A legtöbb sötétzöld leveles zöldség alacsony kalóriatartalmú ételnek számítanak, miközben igen gazdagok élelmi rostokban is. A rost segít megőrizni az emésztőrendszer helyes működését, megelőzi a székrekedést és abban is segít, hogy egy-egy étkezés után tovább érezzük eltelítve a gyomrunkat. Az étrendi ajánlásokban az szerepel, hogy a férfiaknak naponta 38 gramm, a nőknek pedig 25 gramm rostra van szükségük. A leveles zöldségek közül igen jó választás lehet a spenót, ami adagonként mindössze 41 kalóriát, viszont 4 gramm rostot tartalmaz, illetve a fejes káposzta, amiben 50 kalóriát találunk és 4 gramm rostot ⅙-nyi fejben.

Persze a helyes táplálkozás mellett nagyon fontos a rendszeres testmozgás is, ha tartósan és eredményesen kívánunk fogyni.