Hipnózis a fogyókúra során

2014.05.15 19:22

A hipnózis egy olyan dolog, amiről nehéz bizonyítani, hogy működik avagy mégsem. A tudósok kettős vak kísérleteket szeretnek használni, amely során a vizsgált beteg nem tudja, hogy a valódi hatóanyagot vagy épp placebot szed. A hipnózis során azonban a beteg egyértelműen tudj, hogy hipnotizálják, így az eredmények sokszor kérdésesek.
Az orvostudomány egyébként sem kedveli a tudatalatti üzeneteket, ők sokkal jobban hisznek a tudatos, egyértelműen bizonyítható és leírható elvekben. Éppen ezért nincs egyértelmű vizsgálat arra nézve, hogy a hipnózis segíthet-e a fogyókúra során az embereknek megszabadulni a felesleges testsúlyuktól.
Persze azért az évek során már jónéhány kísérleti eredmény született, amelyek egy olyan konszenzuson vannak, hogy a hipnózis segíthet elérni a fogyási célt. Természetesen, ha nem tudunk leállni a cukros italok mértéktelen fogyasztásáról vagy az extra szelet tortáról lemondani, akkor nyilvánvalóan nem fogunk lefogyni, de a hipnózis segíthet meglökni az elménket egy egészségesebb irányba. Ami jó hír, mivel a fogyás áltlaában egy hosszú távú dolog még annak ellenére is, hogy a reklámok azt mondják, hogy hihetetlen számú kilót el lehet veszítnei bizonyos számú nap, illetve rövid időn belül. Az ilyen fogyókúrás módszerek azonban sohasem lesznek tartósak.
Tudni kell például, hogy a felesleges cukorbevitel nagymértékben hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Éppen ezért, ha a hipnózistól eredményt szeretnénk kapni, akkor elsősorban arra kell figyelnünk, hogy az étrendünkön, illetve az életmódunkon változtassunk.