Mennyit fogyhatok?

2013.03.22 20:50

A futás igen sok kalóriát eléget, de a pontos szám számos tényezőtől függ, beleértve a futási sebességet, a megtett távolságot, a testsúlyt, az életkort és a nemet, valamint az egyedi anyagcserét is. Mivel a befolyásoló tényezők igen sokfélék, ezért lehetetlen tudni, hogy pontosan hány kalóriát égetünk el a futás során, mivel nem rendelkezünk a speciális készülékekkel. Azonban megközelítőleg néhány számítás segítségével ki lehet számítani az elégetett kalóriamennyiséget.

Elsőként becsüljük meg a nyugalmi anyagcserét az internetes anyagcsereszámító-kalkulátorok segítségével. Az alapanyagcserét számos tényező befolyásolja:
1. életkor: A növésben lévő szervezet energiafelhasználása nagyobb, illetve a kor előrehaladtával csökken a zsírmentes testtömeg, ami lassítja az anyagcserét.
2. nem: A férfiak nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők, anyagcseréjük pedig 10-15%-kal gyorsabb.
3. Nagyobb izomtömeg alaphelyzetben több kalóriát éget el.
4. Testmozgás: A környezet hőmérsékletkülönbsége 5-20%-kos eltérést jelenthet az alapanyagcserében.
5. Táplálkozás: Egy szigorú, kalóriamegvonáson alapuló diéta 20-25%-kal csökkentheti az alapanyagcserét.

Egy kilogramm leadásához mennyi kalóriát kell elégetni?
Egy kilogramm testzsír körülbelül 7000 kCal (29400 kJ) energiát tartalmaz. Tehát ha a szervezetedbe ennyivel kevesebbet viszel be, ahhoz képest, amennyit elhasználsz, akkor 1 kg fogyást érhetsz el. Akár növeled a kalória fogyasztásodat (testmozgás, edzés), akár csökkented a táplálékbevitelt, elérheted a fogyást. A legjobb mindkettőt csinálni. Fontos, hogy ne legyen túl drasztikus a diéta! Napi 500-1000 kalóriányi csökkentésnél több nem egészséges, és nem is érhető el tartós eredmény vele. Ilyenkor a szervezeted beáll raktározásra. Tehát abban a pillanatban, amikor abbahagyod az ilyen drasztikus diétát, a szervezeted elkezd zsírt raktározni a túlélés érdekében. Napi 500-1000 kCal megvonásával heti fél-egy kilót adhatunk le. Ez az a fogyási sebesség, ahol hosszú távon is tartható az eredmény. (Extrém, pl. 200 kilogrammos elhízottak esetén lehet értelme gyorsabb fogyókúrának.)