Blog

Fogyókúrás étellista

2014.03.05 08:41

A fogyókúra csak úgy kivitelezhető, ha egészséges életmódbeli változtatásokat hajtunk végre, illetve, ha kitartunk a diétás terveink mellett. Nagyon fontos, hogy a fogyókúra során is törekedjünk az egészséges ételek fogyasztására, amely között meg kell említeni a teljes kiőrlésű gabonákat, a gyümölcsöket, a zöldségeket, az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és a sovány fehérjeforrásokat. Azonban vannak olyan ételek, amik kifejezetten előnyösek a fogyókúrában, mivel növelik az anyagcserét és fokozzák a súlycsökkenést.

A magvak
A megfelelő típusú zsír kiválasztása fontos, ha meg akarunk szabadulni a nem kívánt zsírpárnáktól. Az egyszeresen telített zsírok növelik a bazális nayagcserét, így a fogys is gyorsabb lesz. A diófélék, a mandula teli vannak ilyen típusú zsírokkal. A mandula ráadásul gazdag magnéziumban, így segít az izomépítésben is.

A fehérjék
A fehérjében gazdag étrend is fokozza a fogyókúra eredményességét. A tojás például egy igen jó fehérjeforrás, ami gazdag aminosavakban, amik az izomépítésben játszanak szerepet. Ha nincs magas koleszterinszintünk, akkor egy nap meg lehet enni egy egész tojást főzve. Más egészséges fehérjeforrások közé tartozik a bőr nélküli csirkehús, a halak, a bab és a lencse is.

Szójás ételek
A szójás ételek is kapcsolódnak a fokozott zsírégetéshez. A szója gazdag rostban, fehérjében és antioxidánsokban.

Alma
Azok a nők, akik naponta három almát elfogyasztanak, több zsírtól képesek megszabadulni, mint akik nem eszik ezt a gyümölcsöt. Az alma ugyanis gazdag rostokban és vízben, ami eltelít és megakadályozza a túlevést.

A fogyókúrás étkezés alapjai 1.

2014.02.07 08:44

Annak ellenére, hogy az egészséges táplálkozás körül hatalmas a marketing kampány, összességében nem túl bonyolult alapelveket nyugszik, amiket mindenki tud követni. Az egészséges étrend nemcsak a fogyókúrában fontos, hanem az izomépítésben is, így érdemes ennek az alapjait elsajűtítani.

1. Egyél zöldséget és gyümölcsöt, ha fogyni akarsz.
Naponta 5 csésze gyümölcsre és zöldségre van szükségünk, mivel ezek teli vannak tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Ezek az egészséges, alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek a fogyókúra során nassolásra is kiválóan a magas cukortartalmű ételek helyett.

2. Igyál vizet
A fogyókúrázók gyakran megfeledkeznek arról, hogy a víz nagyon fontos az egészségmegőrzésben, főleg akkor, ha fogyni szeretnénk. Az átlagembernek napi 1,5-2 liter vízre van szüksége, de azt tudni kel, hogy a vesénk 15 liter vizet is képes kezelni egy nap, tehát nincs olyan, hogy túl sokat inni.

3. Ne igyál cukros italokat, ha fogyókúrázol
Törekedni kell arra, hogy elkerüljük a magas cukortartalmú italokat, az ízesített vizeket, a sportitalokat, a hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcsitalokat. Ezek az italok áltláaban üres kalóriákat jelentenek és túlságosan megnövelik a vércukorszintet.

4. Kerüljük a hamis étrendkiegészítőket
Annak ellenére, hogy a fogyókúrás kapszulák ma már egyre divatosabbak, valószínűleg nincs rájuk szükség egy fogyókúrában. Akkor érdemes vitaminokat vagy ásványi anyagokat szedni, ha tápanyaghiányunk van, de a fogyókúrás tablettákat kerülni kell, mert ezek nem segítenek a fogyási célok gyorsabb elérésében.

Fogyókúrás mítoszok 1.

2014.01.09 11:08

A Health.com szerint több száz millió ember kezd el fogyókúrázni évente és több millió dollárt költenek a különböző súlycsökkenteő kiegészítőkre és programokra. Mivel a fogyókúra annyira beépült a kollektív tudatba, hogy mindenki azt hiszi, hogy mindent tud a fogyásról. Sajnos ez nem igaz és éppen ezért van annyi fogyókúrás mítosz a magazinokban, súlycsökkentő könyvekben vagy online étrenddel foglalkozó oldalakban is. A tartós fogyáshoz azonban nagyon fontos, hogy megértsük ezeket a mítoszokat és téveszméket és, hogy leszámoljunk velük.

Nem eszünk 8 után semmit
Sokan meg vannak arról győződve, hogy a későn elfogyaszttt kalóriák zsírpárnává alakulnak át, miközben alszunk. A dietetikusok szerint azonban ez hibás elképzelés: a szervezet emésztése és kalóriafelhasználása változatlan marad éjszaka és a tárolt energiát egyszerűen felhasználjuk a következő napon. Tehát nem gond, ha este is eszünk egy pár falatot, persze nem kell a főétkezést az esti órákra tolni, ha nem muszáj.

Egyes élelmiszerek zsírt égetnek
Nem létezik olyan, hogy bizonyos élelmiszerek zsírt égetnének, így ha sokat eszünk belőlük, akkor varázslatosan leolvadnak rólunk a kilók. Az évek során a fogyókúra guruk a grapefruit, zeller, káposztaleves fogyasztását ajánlották, azonban ezek az élelmiszerek sem fogyasztanak le minket, ha egyébként ezeket nem kapcsoljuk össze életmódbeli változásokkal. Ezek az élelmiszerek ugyan teli vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal és éppen ezért helyük van az egészséges táplálkozásban, de egyikük sem fogja felgyorsítani az anyagcserét és önmagában nem elegendőek a fogyáshoz.

Nem olyan tested van, amilyet szeretnél

2013.12.06 11:29

Már helyesen étkezünk, szedünk rendszeresen táplálékkkiegészítőket és még sportolunk is, azonban mégsem mennek le az utolsó kilók. Mi lehet a baj a fogyókúrámmal?
Gyakran történik meg ez a probléma és ilyenkor általában a genetikával magyarázzák a fogyási képtelenséget. Valójában azonban négy ésszerű magyarázat van, hogy miért nem haladunk úgy a fogyókúrával, ahogy szeretnénk.

Rossz kapcsolatban vagy
A rossz kapcsolatok megnövelik a stressz-szintet, amitől képtelenek leszünk lefogyni. A rossz kapcsolatok alatt persze nemcsak a párkapcsolatot értjük, hanem a szülőkkel, a barátokkal, az ismerősökkel és a kollegáinkkal való kapcsolatot is. A stressz a hasi zsír raktározására szólítja fel a szervezetet, így nem fogunk megszabadulni a felesleges zsírpárnáinktól.

Étel intoleranciád van
Ha nem tudsz megszabadulni az utolsó néhány kilótól, akkor lehet, hogy valamilyen ételre allergiás vagy.Egy ilyen ételallergia gyulladást okoz a szervezetben, amitől megnő a szervezet vízvisszatartása is, tehát tulajdonképpen nem lesz eredményes a fogyókúra, mert sejtjeink felpuffadnak.

Szennyezett vagy
A környezeti mérgek, a cigarettafüst, a kozmetikumok, a fém fogtömések, a gyógyszerek, a halakból származó higany mind felhalmozódhatnak a szervezetben. Ezeket a zsírsejtek tárolják, amik nem lesznek képesek energiaként hasznosulni, amíg nem tisztulnak meg. Tehát lehet, hogy fontos lenne a szervezetet méregteleníteni, hogy a fogyókúra hatékonysága is megnőjön.

Nem dolgozol elég keményen
Lehet, hogy az edzést intenzívebbé kellene tenni, ahhoz, hogy a fogyókúra eredményesebb lehessen.
 

Tények az egészséges táplálkozásról 1.

2013.11.28 10:23

Az egészséges táplálkozás bonyolultnak és költségesnek tűnhet a nagy számú fogyókúrás “hóbortokhoz” képest, azonban az egészséges étrend sokkal kevésbé macerás, mint azt gondolnád. Lehetőség van a fogyókúrádat úgy végigvinni, hogy közben megőrzöd az egyensúlyt és a mértékletességet. Egy ilyen jellegű táplálkozással pedig olyan problémák is megelőzhetőek, mint az elhízás és az ehhez kapcsolódó egészségügyi problémák.

1. Változatosság, egyensúly és mértékletesség a kulcsai az egészséges táplálkozásnak
Ez a három fogalom az, amit szem előtt kell tartani egy fogyókúránál vagy az egészséges táplálkozás esetében. A változatos étkezés során nagyon sokféle tápanyag jut majd a szervezetünkbe, egy kiegyensúlyozott étrenddel hozzájutunk a szükséges szénhidrátokhoz, fehérjékhez és zsírokhoz. A kiegyensúlyozott étrend segít, hogy elkerüljük a szervezet túlterhelését vagy azt, hogy bizonyos tápaynagokból túl sokat juttassunk a szervezetünkbe. A mértékletesség segítségével felismerjük, ha a szervezet már jóllakott és nem esszük túl magunkat.

2. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek
Nagyon fontos, hogy egy fogyókúra vagy diéta során leginkább olyan ételeket válasszunk, amiknek magas a tápanyagtartalma, mert így egy-egy fogás segítségével igen sok vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemhez juttatjuk a szervezetünket, ami ezáltal egészségesebben tud működni. Nagyon fontos tehát a magas zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a megfelelő fehérjék kiválasztása és a nagy tápanyagtartlmú ételek előnyben részesítése egy siekres fogyókúra vagy az egészséges életmód során.

D3-vitamin a fogyókúrában

2013.11.01 19:25

A D-vitamint gyakran nevezik napfény vitaminnak, mivel a bőr természetes módon képes szintetizálni, ha kint tartózkodunk a napfényen. Egészen a közelmúltig a tudósok úgy gondolták, hogy a D-vitamin elsődleges biológiai funkciója, hogy segítse a csontokat elnyelni a kalciumot. A Nutrition Journal szerint azonban az alacsony D3-vitaminszint szorosan kapcsolódik többek között a túlsúlyhoz és az elhízáshoz is.

Fogyás
Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin szint megmérésével meg lehet jósolni, hogy egy testsúlycsökkentő program alatt mennyi súlytól tudnak megszabadulni a részvevők. Harmincnyolc túlsúlyos férfit és nőt vizsgáltak, akik naponta 750 kalóriát fogyasztottak. Azoknak, akiknek a legalacsonyabb volt a vérük D-vitamin szintje, kevesebb súlyt vesztettek és magasabb volt a hasi zsírjuk aránya, mint azoknál, akik több D-vitamint fogyasztottak. Az eredmények igazolták, hogy egy csökkentett kalóriatartalmú étrendhez hozzáadott D-vitaminnal jelentősebb fogyókúrás eredményeket érhetünk el.

D3-vitamin hatékonyabb
Sok orvos úgy gondolja, hogy D2- és D3-vitamin egyenértékű az emberi szervezetben. Egy 2004-es tanulmány szerint azonban a D2-vitamin sokkal kevésbé hatékony, mint a D3-vitamin. A fogyás tehát inkább a D3-vitaminnal, mint a D2-vel fokozható. Ha napi 5000 NE D3-vitamint fogyasztunk, akkor a fogyókúra eredményei jelentősen fokozhatóak.

Hogyan használjuk az Aloe Verát a fogyókúrában?

2013.10.09 10:56

Ma már több millió olyan termék van, amiről azt állítják, hogy gyorsan és egyszerűen segít a fogyásban. Azonban az egyetlen hatékony módja a fogyásnak a kiegyensúlyozott diéta, ami testmozgással párosul. Persze vannak olyan növények, amik nagymértékben képesek fokozni a fogyást. Az Aloe Vera például.

Hogyan fogyhatok le az Aloe Vera segítségével?
1. Beszéljük át orvosunkkal, ha Aloe Verát szeretnénk használni. Néhány esetben ez a növény kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, így van olyan eset, amikor nem lehet használni.
2. Kezdjük el rendszeresen fogyasztani az Aloe Verát. Így a szervezetben fokozódik a méregtelenítés, a vastagbél megtisztul és mivel a mérgező anyagok távoznak a szervezetből, ezért az energiaszint javul, aminek köszönhetően könnyebben vágunk bele a fogyókúrába.
3. Fontos, hogy alacsony zsírtartalmú, alacsony cukortartalmú és alacsony kalóriatartalmú étrendet kövessünk, mert ezzel igazán el lehet tüntetni a felszedett kilókat. Válasszunk bioélelmiszereket, hogy a lehető legkevesebb méreganyagot vigyük be.
4. Mozogjunk rendszeresen. A kardio és a súlyzós edzés a leghatékonyabb módja a fogyás beindításának.

Tippek
Az Aloe Verát használhatjuk gél vagy ital formájában is. Rendkívül keserű az íze, ezért érdemes vízzel vagy gyümölcslével elkeverve fogyasztani.
Ha olyan mellékhatásokat tapasztalunk, mint a hasmenés, a hasi görcsök, az elektrolit-zavarok, akkor érdemes csökkenteni az Aloe Vera mennyiségét.

Hogyan kövessünk egy egészséges és kiegyensúlyozott diétát?

2013.09.06 22:16

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend követése nagyon fontos része a fogyókúrának, valamint a betegségmegelőzésnek is. Az egészséges táplálkozás nem jelent túl nagy kalórimegvonást vagy szigorú diétát, de ezzel biztosítjuk azt, hogy a szervezet megkapja a szükséges tápanyagokat.

1. Kerüljük a túl erős kalóriamegvonást, de ne is fogyasszunk túl sokat. Az egészséges és aktív felnőtteknek naponta 2000 kalóriára van szükségük - persze minél több mozgást végzel, annál több kalóriára van szükség. Fogyókúra esetén sem szabad 1500 kalóriánál kevesebbet fogyasztani.

2. Adjunk minden étkezéshez friss gyümölcsöt és zöldséget. Reggelire ehetünk banánt, ebédre salátát, uzsonnára egy alma, vacsora után pedig egy őszibarack lehet jó választás.

3. Próbáljunk ki új ételeket. Arra törekedjünk, hogy minden héten vegyünk valamit a boltban. Így egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak lehetünk, mivel nem esszük ugyanazokat az ételeket minden alkalommal.

4. Mindig olvassuk el az adott termék címkéjét, mert ez sokat segíthet abban, hogy eldöntsük, hogy vajon egészséges-e a fogyókúránkba beilleszteni az adott terméket.

5. Iktassuk ki az étrendből a felesleges cukrokat, sókat, koffeint és alkohol. Ezek mérgezőek a szervezet számára, így csak mértékkel érdemes őket fogyasztani.

6. Ne együnk junk food-ot és ne együnk éjszaka.

7. Tartsuk meg a fehérjék és a szénhidrátok közötti egyensúlyt.

8. Igyunk sok vizet.

Hogyan fogyjunk le a vörösáfonyával?

2013.08.28 17:58

A vörösáfonya egy igen hatékony fogyókúrás szer, mivel egy csésze cukrozatlan áfonyalé mindössze 116 kalóriát tartalmaz. Az áfonyalében ezenfelül számos olyan szer található, amik igen hatékonyak a súlypárnák eltüntetésében. A vörösáfonyát természetes vízhajtóként is fel lehet használni: eltávolítja a szervezetből a zsírsavakat, a felesleges vizet és a méreganyagokat is.

Fogyni a vörösáfonyával
1. Vásároljunk tiszta áfonyalevet. A hozzáadott cukrot tartalmazó termékek nem fogják beindítani a fogyást, így azokat mindenképpen kerüljük el. A tiszta, 100%-os áfonyalé azonban igen hatékony a fogyásban, így fontos, hogy alaposan ellenőrizzük az összetevők listáját.

2. A tiszta vörösáfonyalevet is mértékkel kell fogyasztani. A felnőttek esetében napi 2-5 dl az ajánlott mennyiség, ez már igen hatékony. Ekkora mennyiségben teljesen biztonságos a fogyasztása, túlzott mennyiségben fogyasztva azonban gyomor- vagy bélrendszeri panaszokat vagy hasmenést eredményezhet.

3. Kövessünk egy egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, mert a vörösáfonya önmagában kevés ahhoz, hogy beindítsa a fogyást. Életmódváltásra is szükség van.

Tippek
Ha a vörösáfonya levét túlságosan intenzívnek vagy kesernyésnek találjuk, akkor érdemes vízzel hígítani, mert így könnyebben meg tudjuk majd inni, még akkor is, ha nem annyira szeretjük az ízét.
Konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mielőtt el kezdenénk a vörösáfonyát rendszeresen fogyasztani vagy, mielőtt vörösáfonyát tartalmazó kiegészítőkhöz nyúlnánk, ugyanis ez a gyümölcs bizonyos készítményekkel kölcsönhatásba léphet.

A Candida méregtelenítés és a súlyvesztés

2013.08.01 21:27

A candidiasis egy olyan állapot, amit a Candida albicans túlszaporodása okoz és számos kellemetlen tünettel jár együtt. Bár ez az élesztőgomba természetes állapotban is megtalálható a béltraktusban, drámai növekedése problémákato kozhat. Többek között eredményezhet krónikus fáradtságot, ízületi fájdalmakat és gyomor-bélrendszeri szorongást is. A Candida diéta támogatói állítják, hogy az étrend követésével nemcsak a szervezet tisztul meg a nem kívánt gombáktól, hanem egyben a felesleges zsírpárnáktól is megszabadulhatunk.

Időkeret és alapelvek
A Candida tisztító diéta három szakaszból áll. Az első szakaszban (két-három hét) a fogyókúrázóknak egy szigorú, méregtelenítő diétán kell átesni. Ebben a szakaszban ki kell iktatni az összes cukrot, alkoholt, feldolgozott élelmiszert, dióféléket, a koffeint és a sajtokat is az étrendből. Ajánlott a vastagbél tisztítása, amit bő folyadékfogyasztással kivitelezhetünk. A második fázisban (4 hét) már fogyaszthatunk hüvelyeseket, keményítőtartalmú zöldségeket és a bogyós gyümölcsöket. Ebben a fázisban véglegesen elpusztítjuk a felesleges Candidát. A végső fázisban az immunrendszer újraépítése a feladat, amit probiotikus termékekkel, joghurtokkal lehet véghezvinni. Azonban a finomított élelmiszereket, a túl sok cukrot egész életünk folyamén kerülni kell, mert a Candida könnyen kiújulhat.

Fogyókúra
A Candida diéta során természetesen beindul a fogyás. Az első hetekben jónéhány kilótól meg fogunk szabadulni, mivel egyre kevesebb szénhidrátban, adalékanyagban és ízfokozóban gazdag étel kerül a gyomrunkban. A fogyás a csökkent kalóriabevitel mellett tehát a feldogozott élelmiszerek kiiktatása miatt is beindul. Ha azonban még több zsírpárnától meg szeretnénk szabadulni, akkor éremes minden második nap min. 30 perc mozgást is végezni.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>