Blog

Az L-arginin és a fogyás

2015.06.15 09:16

Az L-arginin erős befolyással lehet a fogyókúránra és nagymértékben befolyásolhatja a súlycsökkenés mértékét. Mint egy esszenciális aminosav az L-arginin jelen van a fehérjékben gazdag élelmiszerekben, így a táplálkozás során is bevihetjük a szervezetünkbe. Azonban kiegészítőként az L-arginin további előnyöket is nyújt, amelyeket az élelmiszeri forrásból bevitt L-argininnel nem lehetne. Az arginin egyébként nagyon sokféle formában van jelen, az L-arginin mellett népszerű kiegészítő még az arginin-malát, az arginin-alfa-ketoglutarát, az arginin keto-izokaproát és az arginin-etil-észter. Azonban fontos konzultálnunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen kiegészítő súlycsökkentő kezelést el kezdenénk rendszeresen használni.

Hatások
Az L-arginin növeli a nitrogén-monoxid szintjét a szervezetben, tehát annak előfutára. Ez a gáz egyébként 1992-ben az év molekulája volt a Science Magazn ajánlása alapján, mivel ekkoriban fedezték fel, hogy milyen sok kritikus egészségügyi hatása, előnye van. Tény, hogy a WHO tudósai már korábban felfedezték, hogy a nitrogén-monoxid jó hatást gyakorol a szívre, miv el tágítja az ereket, több oxigént szállít a szervekbe, illetve az izom vér- és tápanyagellátását is fokozza. Éppen emiatt nemcsak az energiaszintre, az izomtömegre és a fehérjeszintézisra van jó hatása, hanem segít abban is, hogy a szervezet több  zsírt tudjon elégetni, ennek köszönhetően igen hatékonyan beindítja a fogyást is.

Megfontolások
Bár az L-arginin igen hatékony fogyókúrás kiegészítő, fontos látni azt is, hogy bizonyos személyeknél ezek a kiegészítők okozhatnak esetleges mellékhatásokat. A negatív hatások jelentkezhetnek azoknál, akik herpesz vírussal vagy más hasonló problémával rendelkeznek.

Hogyan fogyhatok le 50 évesen?

2015.06.15 09:15

Az öregedés során csökken a zsírmentes testtömeg vagy az izom, amely felelős lenne az anyagcsere szinten tartásáért. Mivel a nők általában kevesebb izomtömeggel rendelkeznek, éppen ezért naponta kevesebb kalóriát is égetnek el, mint a férfiak. Továbbá, mivel a nyugalmi anyagcsere a kor előrehaladtával lelassul, az idősebb nőknél nehezebben indul el a fogyás. 50 éves kor felett a fogyókúra tehát sokkal nagyobb kihívás lehet a lassuló anyagcsere miatt, azonban ez sem lehetetlenség, csupán elkötelezettség kell hozzá.

Szív- és érrendszeri edzés
A szív- és érrendszeri edzés is fontos, mert ez nemcsak a szívünk egészségét segít megőrizni, hanem a kalóriaégetésben is fontos szerepe van. Az American College of Sports Medicine és az American Heart Association kutatói megállapították, hogy a 65 év feletti egészséges felnőtteknek érdemes végrehajtaniuk egy közepes intenzitású kardió edzést harminc percen át, a hét öt napján vagy egy 20 perces intenzív kardió edzést heti háromszor, ha fogyni szeretnének és meg akarják őrizni a jó kondijukat. A mérsékelt intenzitású edzésnek is eléggé keménynek kell lenni ahhoz, hogy a pulzusszámunk emelkedjen, illetve, hogy verejtékezni kezdjünk, ugyanakkor még ilyen esetben a beszéd is könnyedén zajlik. Ne feledjük azonban azt sem, hogy ez az ajénlás egy egészséges felnőtt egészségének megőrzéséhez elegendő, illetve ahhoz, hogy csökkentsük a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Ha pedig gyorsabban szeretnénk megszabadulni a súlyunktól, akkor érdemes naponta 30 percnél többet edzeni. A séta, az úszás, az elliptikus gyakorlatok mind gyakori edzésformák az idősebb nők esetében, amelyek még az ízületi gyulladásban és a csontritkulásban szenvedő nők esetében is hasznos lehet.
 

Milyen betegségek akadályozzák meg a fogyást? - Candida és a következmények

2015.05.07 11:26

A Candida egy élesztőgomba, ami természetes és egészséges állapotban is megtalálható a bélflórában, gond csak akkor van vele, ha a bélflóra egyensúlya egy betegség vagy egyéb problém követketében felborul, mert ilyenkor a Candida túlszaporodik és az úgynevezett candidiasist vagy Candida fertőzést idézi elő. A candidiasis számos tünetet képes produkálni, de többek között azt is megnehezíti, hogy könnyedén elérjük az ideális testsúlyunkat. De mégis miért van ez?

Pajzsmirigy
Amikor a Candida törzsek megnövekednek, akkor invazívvá válnak, ami azt jelenti, hogy a bélfalon apró lyukakat hoznak létre. Carolyn Dean, orvos és természetgyógyász szerint az invazív Candida törzsek ilyenkor méreganyagokat bocsájtanak ki a véráramba ezeken a lyukakon keresztül, amely allergiás reakciókat, gyulladásos állapotokat idéz elő a szervekben és a szövetekben. A gyulladások befolyásolják a pajzsmirigy működését is, annak alulműködését idézheti elő, így csökken a szervezet azon képessége, hogy megfelelően égesse el a zsírt, ami miatt a fogyás is nehezebbé válik.

Hatások
A szervezet egyik válasza a gyulladásokra a felelseges folyadék visszatartása, amivel képes semlegesíteni ezeket a gyulladásokat. A folyadékvisszatartás narancsbőrt és súlygyarapodást eredményezhet. Ezenkívül a Candida túlszaporodása elősegíti a bél elgázosodását, ami puffadást okoz, ez pedig megnöveli a derékbőséget akkor is, ha egy alacsony kalóriatartalmú étrendet követünk. A Candida néhány mellékterméke is blokkolja a hormonális receptorokat, amelynek a következménye szintén az, hogy a megfelelő zsírégetés blokkolva van, ez pedig megnehezíti a fogyást.

Fogyhatok, ha gyümölcsöt reggelizek?

2015.04.09 16:28

Ahhoz, hogy a fogyás sikeres legyen, kalóriadeficitet kell létrehozni vagyis több kalóriát kell naponta elégetnünk, mint amennyit elfogyasztottunk. Fél-egy kilogramm leadásához naponta 500-1000 kalóriával kell többet égetnünk, mint amennyit fogyasztunk. A reggelinél, ha a magasabb kalóriatartalmú ételeket gyümölccsel helyettesítjük, akkor így ellenőrzésünk alatt tarthatjuk a kalóriabevitelt, ráadásul a reggeli után tovább érezzük magunkat jóllakottnak, illetve képesek leszünk növelni a fizikai aktivitást a nap folyamán.

Az egészséges reggeli összetevői
Az egészséges reggeli több összetevőből áll, beleértve a teljes kiőrlésű gabonákat, az alacsony zsírtartalmú fehérjéket, az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, illetve a friss gyümölcsöket és zöldségeket. Az élelmiszerek ezen kombinációja elegendő mennyiségű fehérjét, rostot, összetett szénhidrátokat, valamint némi zsírt juttat a szervezetönkbe, amely lehetővé teszi, hogy több órán keresztül megszűnjön az éhségérzet. Próbáljuk csökkenteni a mennyiségét a különféle gabonatartmékeknek és ezeket helyettesítsük friss gyümölcsökkel, mint például a banánnal, az őszibarackkal, a bogyókkal, mondják a Centers for Disease Control and Prevention szakértői. Ha több gyümölcsöt és kevesebb gabonát fogyasztunk reggelire, akkor kevesebb kalóriát is vittünk be a szervezetünkbe. Ha azonban a gyümölcs teszi ki a teljes reggelinket, akkor előfordulhat, hogy nem jutunk hozzá megfelelő mennyiségben a fehérjékhez és a rostokhoz, és ha így maradunk egész délelőtt, akkor sebezhetőbbé válunk az egészségtelen nassolással szemben.
 

Határozott válaszok a fogyókúrás kérdésekkel kapcsolatban

2015.03.31 11:38

Ahogy belépünk egy új évbe, a zsírégetés és a fogyás nagyon sok ember számára az első számú prioritássá válik. Ez egy jó hír. De akkor mi is a probléma? Van egy csomó zavar, az emberek sokszor nem tudják, hogy hogyan is kell egészségesen veszteni a súlyukból. Itt van egy nagyon fontos zsírégető kérdés, ami segít ebben eligazodni.

Számít a fogyásban az edzés típusa?
Egy talk showt nézve általában azt tapasztaljuk, hogy egy “egészségügyi szakembert” szólaltatnak meg, aki arról szónokol, hogy nem számít, hogy milyen testedzési forma mellett döntesz, amikor fogyni szeretnél, az kell csak, hogy aktív maradj és, hogy egyre aktívabb legyél. Persze azzal tisztában kell lennünk, hogy a gereblyézés vagy a nagytakarítás hosszú távon nem fog segíteni minket megszabadítani a felesleges súlyunktól.
Azzal fontos tisztábn lenni, hogy annál több kalóriát égetünk el egy nap, minél ngyobb a bázis anyagcsere sebessége, valamint a napi tevékenység kalóriaigénye. Ez a számo azonban nagymértékben függ az adott tevékenység intenzitásától, nehézségétől. De melyek is ezek a faktorok? Tudni kell, hogy minden testedzési forma másképpen befolyásolja az agyunkat, a májunkat, az izmainkat és az egyéb belső szerveinket, ami azt jelenti, hogy más mértékben is képes azokra hatást gyakorolni, illetve más mértékben segít a fogyásban. Tehát igen, számít.
 

Gyógynövények, amelyek segítenek fogyni

2015.01.30 10:53

Amikor célunk, hogy megszabaduljunk  nem kívánt zsírpárnáktól, akkor gyakran fordulunk segítségért a gyógynövényekhez. Ezek ugyanis igen hatékonyak, némelyikük képes szabályozni az étvágyat, míg mások hozzásegítenek a súlyvesztéshez. Azonban azzal fontos tisztában lenni, hogy a gyógynövények súlyos mellékhatásokat is okozhatnak, ha nem megfelelően szedik őket, éppen ezért minden esetben fontos, hogy konzultáljunk egy orvossal, ha elkezdenénk szedni egy gyógynövényt. A legjobb, ha a fogyás vagy egy betegség alatt a gyógynövényeket mindig az orvos felügyelete mellett használjuk.

Rost
A rost továbbra is a legfontosabb hagyományos növényes kezelés, ami elősegíti a fogyást. Az útifűmaghéj rostjai például igen hatékonyan csökkentik a kalóriabevitelt, a koleszterinszintet, illetve segítenek fokozni a fizikai teljesítményt is, állítják a Pennsylvania State University kutatói. Egy kutatás során 20-70 év közötti nők étrendjébe építették be az útifűmaghéjat hét héten át, mialatt a résztvevők rostban gazdag ételeket is fogyasztottak, majd a vizsgálat végén megnézték, hogy miben változott a nők teste: megállapították, hogy egy ilyen étrenddel eredményesen lehet fogyni, főleg a hasi zsír az, aminek mennyisége mérséklődött a hét hetes kúra alatt.

Vedd figyelembe!
Néhány gyógynövényről kimutatták, hogy igen hatékony a fogyásban, viszont másokról pedig az, hogy komoly kockázatot is jelenthet, mivel veszélyes mellékhatásai lehetnek. Ilyen például az Ephedra vagy Ma Huang nevű gyógynövény, amit séles körben használják fogyókúrás célokra, mivel kiváló eredményeket lehet vele elérni, ugyanakkor olyan komoly mellékhatásokat is okozhat, mint a szívmegállás, a magas vérnyomás, a stroke, a görcsrohmok és már néhány halálesetről is beszámoltak, ami a ma huang fogyasztása során következett be. Hasonlóképpen áll a helyzet a gyógynövlnyes hashajtókkal, a sennával, az aloéval, a rebarbarával, amelyek sokszor azért nem alkalmasak a fogyásr,a mert megzavarják a szervezet elektrolit-egyensúlyát, aminek súlyos mellékhatásai lehetnek. Konzultáljunk orvosunkkal mindenképpen, mielőtt ezeket vagy más gyógynövényes kiegészítőket kezdenénk el szedni a fogyáshoz.

Italok, melyek nem rombolják le a diétádat 1.

2015.01.12 08:47

Amikor a fogyókúrád alatt a barátaiddal egy bárban kötsz ki, akkor bizonys alaposan át kell gondolnod, hogy mit is rendelj pontosan, hiszen nem mindegy, hogy mennyi kalóriát viszel be ilyenkor a szervezetedbe. Ha azt szeretnéd, hogy a fogyókúrád itt is kitartson és ne sérüljön, akkor nyilván le kell mondanod a jól bevált, biztonsági italokról, a rumos kóláról, a sörökről vagy a nagy kalóriatartalmú koktélokról, mivel ezek általában csak a holnapi lelkiismeretfurdaláshoz elegendőek.
De persze nem kell, hogy túlságosan szigorú légy magdhoz, hiszen a fogyókúra sikerességéhez hozzátartozik, hogy jól érzed magad, hogy társasági életet folytatsz, tehát semmi baj nincs azzal, ha egy-egy este egy bárban töltöd az időd, csupán arra kell figyelni, hogy milyent italt választasz, illetve, hogy abból mennyit fogyasztasz, mivel így a diétád sem fogod tönkretenni.

Pezsgő és habzóbor
A pezsgő és más habzóborok körülbelül ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a hagyományos borok, 115 kalóriát poharanként. Persze a pezsgőnek nagy előnye van a borral szemben: habzik. Amikor pedig a hab eltűnik, akkor sokkal kevesebb folyadék marad a poharunkban. Kevesebb pezsgő a pohárban pedig kevesebb kalóriát jelent a gyomorban. Tehát ha a pillanat pezsgőért kiált, akkor ne habozzunk, rendeljünk egy pohárkával, viszont csakis a száraz fajtából. A pezsgőt tehát be lehet illeszteni egy-egy fogyókúrába.
 

A szív egészsége és a fogyás 1.

2014.11.28 08:01

Az elhízás egyre gyakoribbá válik és most másr azt lehet mondani, hogy járványszintűvé válik, ami miatt az emberek a legkülönfélébb degeneratív betegségekben szenvednek, ideértve a szívbetegségeket, amelyek vezető okai a halálozásoknak a nyugati országokban. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma kiadott jelentései azt mutatják, hogy az amerikaiak 331-gyel több kalóriát fogyasztanak egy nap, mint a harminc évvel ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy hetetne plusz 2317 kalória kerül a szervezetükbe, ami körülbelül évente 34 kiló halálos testzsírt jelent.
A testnek azonban megvan a csodálatos képessége, hogy meggyógyítsa magát, illetve, hogy visszafordítsa a táplálkozási szokások negatív hatásait, azonban ettől függetlenül nagyon fontos lenne odafigyelni arra, hogy ha testsúlyproblémával küzdünk, akkor fogyókúrázni kell, nemcsak azért, hogy jobban nézzünk ki, hanem azért is, mert bármilyen mértékű fogyással a szívproblémák kockázata is jelentősen csökkenthető.

Tipp: Növeljük a kalcium bevitelét, hogy segítsük a súlyleadást
Az American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya azt mutatja, hogy azok az egyének, akiknek a legmagasabb a kalciumbevitelük a tejből ás társaiból, átlagosan 6 kilogrammot tudnak fogyni körülbelül 2 év alatt. A tanulmány résztvevői napi 600 mg kalciumot fogyasztottak tejtermékekből, amelyek körülbelül napi 3 dl tejnek felelt meg.
Fontos megjegyezni, hogy ha fogyni szeretnénk, akkor semmiképpen se kalcium kiegészítőket szedjünk, mert ezt a szervezet csak nagy nehézségek árán képes felszívni. Illetve ügyeljünk arra is, hogy együnk sok K-vitamint, ami képes a vérből kiszedni a kalciumot, segíti annak felszívódását, így a kalcium nem tapad meg az artériákon.
 

Hogyan lehet eredményesen fogyni?

2014.11.24 10:21

A fogyás rendkívül nehéz, ha azt érezzük, hogy megfosztjuk magunkat valamitől. Azonban a súlycsökkentő gyógyszerek sem a legjobb megoldások, ha azokat nem egy kiegyensúlyozott étrendbe illesztjük be. A legjobb, ha ezek a fogyást segítő táplálékkiegészítők egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez párosulnak. Ezenfelül mindig fontos figyelni a táplálkozási tanácsadók és a dietetikusok, illetve orvosok tanácsaira is, mert bizonyos kiegészítők károsan is hathatnak az egészségünkre.
Azonban azt is fontos tudni, hogy a fogyás segíthet bizonyos feltételek, betegségek keelésében is, mint például a cukorbetegség, a hátfájás, a gerinc rendellenességek, a térd vagy lábak fájdalma, illetve a szívbetegség. A fogyás mértéke persze mindig függ az adott személy egészségi állapotától, ami magába foglalja a tömeget, az egészségét, a kalóriabevitelét, a korát, a nemét, az életmódját, a stressz-szintjét és a napi rutinját is.
A statisztikák szerint csak Amerikában mintegy 50 millió ember próbálkozik valamilyen diétával és ennek csak az 5%-a lesz képes némi súlyt elveszíteni. Ennek az az oka, hogy a legtöbb ember gyorsan szeretne megszabadulni a felesleges testsúlyától, ami csak a legritkább esetekben hoz tartós eredményt. A legfontosabb tehát az, hogy ne hirtelen akarjunk sok kilótól megszabadulni, hanem inkább várjunk türelmesen, viszont így tartós eredményekre számíthatunk.

Az étcsokoládé és a szív egészsége

2014.10.26 10:29

A csokoládé kakaóból áll össze, ami teli van polifenolokkal, melyek antioxidánsok és amelyekről már bizonyították, hogy csökkentik az LDL-koleszterint (a rossz fajtát), valamint a vérnyomást. Egyes szakértők szerint, ha mindennap eszünk étcsokoládét, akkor kisebb esélyünk van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.
A kakaó ezenfelül epikatekinteket és katekineket is tartalmaznak, amelyek hasonlóak a zöld tea polifenoljaihoz, illetve a kvercetinhez, ami jelen van a zöldségekben és a gyümölcsökben. Az étcsokoládé így több antioxidánst tartalmaz, mint gondolnánk, illetve többet, mint a tejcsokoládé, amelyet olyan feldolgozási módszerekkel állítanak elő, amelyek semlegesítik ezeket az antioxidánsokat.
A kutatások, amelyek azt vizsgálják, hogy a szív- és érrendszeri betegségek hogyan korrelálnak egymással, egészen 2006-ig mennek vissza és igen nagy mennyiségű ember segítségével végezték el ezeket a kutatásokat. Az rovosok megállapították, hogy a csokoládé nem vezet hízéshoz, segíthet a fogyókúrában, illetve csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is.
Úgy tűnik tehát, hogy a kakaó és az étcsokoládé jó hatással van az erekre, illetve a csokoládé képes a magas vérnyomástól szenvedő embereken is segíteni. Számos tanulmány kimutatta, hogy az étcsokoládé a fogyókúrát is előnyösen befolyásolhatja, ha azt mértékkel fogyasztjuk. Ezért nem kell lemondanunk az édes élvezetekről, ha fogyni próbálunk.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>