Blog

A zöldkávé kapszula fogyasztó hatásáról

2013.07.16 15:38

A zöldkávét úgy harangozták be, mint egy forradalmian új súlycsökkentő terméket, ami anélkül olvasztja le a zsírpárnáinkat, hogy életmódunkban jelentős változtatást kellene végrehajtani. Bár ez igen jól hangzik, mégis túl szép lenne, ha egy egészségtelen életmóddal is meg lehetne szabadulni a túlsúlytól. Ennek ellenére a zöldkávé valóban hatékony fogyasztószer lehet, ha megfelelően használjuk.
Nem véletlen, hogy a zöld kávébab népszerűsége ilyen hirtelen megugrott, miután szerepelt Dr. Oz Showjában. Miután a tudósok kétségbe vonták hatásosságát, Dr. Oz saját kísérletet végzett: 100 női önkéntes kezdte el használni a zöldkávét, akik átlagosan két kilótól szabadultak meg két hét alatt. A nők, akik placebot kaptak, nem fogytak ez idő alatt.

De mi is pontosan a zöldkávé?
A zöldkávé nyers kávébab, amit nem prököltek meg. A zöld kávébabban nagy mennyiségű klorogénsavat találunk, ami lassítja a glükóz kibocsátását a szervezetben étkezés során és így elősegíti a fogyást. Amikor azonban a kávét megpörköljük, akkor értékes klorogénsav tartalma elvész. Leggyakrabban a zöldkávé kivonatát, a klorogénsavat kapszulákban értékesítik.
Már több tanulmány is igazolta hatákonyságát. Egy kísérletben három csoportban hat héten át adagoltak eltérő dózisú klorogénsavat az egyes személyeknek. A résztvevők nem változtattak étrendjükön, mégis 22 hét alatt átlagosan 17 kilóval lettek könnyebbek. Más vizsgálatok így úgy látják, hogy a zöld kávébab máküdik, azonban nagyon fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk és rendszeresen mozogjunk emellett, mivel csak így őrizhetjük meg egészségünket.
 

Hogyan fogyjunk le a grapefruitlével?

2013.06.26 16:33

Dr. Kelly D. Brownell 1930-ban alapította meg az úgynevezett grapfruit diétát, ami egyre népszerűbbé vált a fogyókúrázók körében. A diéta lehetővé tette az embereknek, hogy nagy mennyiségű súlyt veszítsenek rövid idő alatt: 12 nap alatt akár 5 kilogrammtól is megszabadulhattak. Évtizedekkel később a fogyókúrázók ugyanezt a diétát hasonló célokból használják. Bár a grapferuit önmagában való fogyasztása nem eléggé egészséges és ez a diéta nem is ígér hosszú távú hatásokat, azért azt el kell ismerni, hogy az egészséges étrend grapefruittal való kiegészítésével igen hatékony eredményeket érhetünk el - egészségesen. Persze érdemes orvosunkkal is egyeztetni e diéta alapelveit, hogy ő megállapítsa, hogy miként érdemes foglalkozni vele.

1. lépés
Vásároljunk közel 8 liter grapefruit levet. (Nagyon fontos, hogy hozzáadott cukortól mentes legyen!). Ezt az adagot osszuk el 12 adagra és annyit igyunk meg egy nap alatt.

2. lépés
A reggelihez igyunk meg 2,5 dl grapefruit levet. Ehhez válasszunk két tojást és ha kedvünk tartja még két szelet bacont is ehetünk hozzájuk.

3. lépés
Az ebéd mellé is igyunk meg 2,5 liter grapefruit levet. Az ebéd salátás legyen és egy kevés fehér húst is ehetünk a kedvenc salátánk mellé. (Kerüljük a zsíros önteteket!).

4. lépés
Készítsük el a vacsorát, ami tartalmazhat főtt vagy sült húst vagy halat. Kínáljuk ezt salátával. A húst fűszeres vajban süssük ki, hogy még zamatosabb legyen. Vacsora után igyunk meg 2,5 dl grapefruitlevet és zárjuk az étkezést egy csésze forró zölt teával.

5. lépés
Ha este valami rágcsálnivalóra vágyunk, akkor érdemes egy kevés sovány tejjel enyhíteni ezt a vágyunkat. Ébredéskor nyissuk meg újra a grapefruitleves ciklust és folytassuk ezt 11 napon át.
 

Hogyan csökkentsem a cukorbevitelt, ha fogyni szeretnék?

2013.06.07 08:44

 A fogyás komoly problémát jelent sok embernek. Az elhízás egyik legfőbb oka a nagymértékű cukorfogyasztás. Ez az édes anyag magas kalóriatartalommal bír, viszont kicsi a tápértéke. Az édességet viszont igényeljük, így nagyon nehéz kihagyni az étkezésből ezeket az ízeket. Persze a fogyáshoz nem kell, hogy teljesen lemondjunk a cukorról, de azért fontos, hogy nagymértékben csökkentsük fogyasztását. Van néhány egyszerű stratégia, amiben könnyen csökkenthetjük a cukorfogyasztást, ezzel növelve a valószínűségét, hogy megszabaduljunk - könnyen és gyorsan - néhány kilótól.

1. Nagyon fontos, hogy mindig elolvassuk az ételek címkéjét és pontosan kiderítsük, hogy mennyi cukrot tartalmaz a polcon található készétel. Ha egy adott élelmiszer 100 grammban több, mint 10 gramm cukrot tartalmaz, akkor tegyük vissza a polcra, mert bizonyára nem fogunk tőle semmiféle fogyást elérni. Cukornak számít a szacharóz, a maltóz, a dextróz és a laktóz is.

2. Csökkentsük fokozatosan a cukrfogyasztást. Csökkentsük a cukor mennyiségét a receptekben, először felére, majd ha tudjuk, akkor még tovább. A teát és a kávét kezdjük el cukor nélkül inni. Ezzel a módszerrel az ízlelőbimbóink fokozatosan lemondanak az édes ízekről és nem fogunk utánuk sóvárogni.

3. Ne fogyasszunk ízesített italokat. Ezek a cukros italok fokozzák az édesszájúságot és “segítségükkel” túl sok kalóriához jutunk hozzá pillanatok alatt.

4. Válassz alacsony kalóriatartalmú ételeket, teljes kiőrlésű termékeket, sajtot vagy banánt, mert ezekből energiát nyersz, de mégsem hizlalnak annyira, mint cukros társaik.

A stevia valóban segít nekem a fogyásban?

2013.05.13 21:04

A túlsúly komoly egészségügyi kockázatot jelent és manapság sajnos a fejlett világ népességének kétharmada elhízott. A túl nagy mennyiségű zsírtömeg pedig növeli az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a cukorbetegség, az epekő, az ízületi gyulladás, a medőség és a szív- és érrendszeri panaszok. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük ideális testsúlyunkat, amit könnyedén elérhetünk, ha étrendünkben a cukrot steviára cseréljük.
A stevia egy dél-amerikai növény, aminek kivonatai sokkal édesebbek, mint a kristálycukor. A steviával hatékonyan lehet helyettesíteni a cukrot, sőt ajánlatos is, hiszen nem okoz magas vérnyomást és kiugró vércukorszintet sem.
A stevia nem tápláló, ami azt jelenti, hogy egy kalóriamentes édesítőszerről van szó. Egy gramm stevia tehát nulla kalóriát, nulla zsírt, nulla szénhidrátot, nulla fehérjét tartalmaz, sőt nátrium sincs benne. (Ezzel szemben 1 gramm cukorban 4 kalória található.) A steviával tehát nagymértékben csökkenthető a kalóriabevitel, ami segít a fogyásban.

Váltás a steviára
A stevia levelei 10-15-ször édesebbek, mint a cukor, kivonatai pedig akár 2-300-szor is intenzívebb aromával bírnak. Vagyis sokkal kisebb mennyiség is elegendő belőle ugyanolyan édesség eléréséhez. A stevia hőstabil, így bátran süthetünk és főzhetünk vele. Nagyon fontos, hogy kiteszteljük a szükséges mennyiséget, mert könnyen túl édessé tehetünk egy süteményt vagy akár a kávénkat.
 

A gyors fogyás rosszabb, mint a lassú?

2013.04.16 17:01

Azok számára, aki túlsúlyosak, már testsúlyuk 5-10%-ának elvesztése is nagymértékben csökkenti a vérnyomást, a koleszterint és a vércukorszintet. A legtöbb ember azonban, aki elhatározta, hogy fogyni akar, gyors eredményre vágyik, de sokkal hatékonyabb, biztonságosabb és fenntartható lesz heti egy-két kilogrammnyi fogyás.

Gyors fogyás
A kalória deficit létrehozása az egyik leghatékonyabb módja a fogyás természetes úton való megkezdésének. Ha gyorsan szeretnénk lefogyni, akkor egy alacsony kalóriatartalmú étrendet kell követni, de ez csak orvosi felügyelet mellett történhet, mivel a szervezet ilyenkor csak 250-800 kalóriához jut hozzá napi szinten. Általában ez a diéta nem jelent jelentős testsúlyvesztést, viszont tápanyaghiány léphet fel a táplálékmegvonás következtében. Nagyon fontos, hogy e diéta során mindig kövessük orvosunk utasításait, hogy a szervezet elég tápanyaghoz jusson hozzá a normális működés érdekében.

Problémák a gyors fogyással
A súlycsökkentő programoknak nemcsak a gyors súlycsökkenést kellene szolgálniuk, hanem az új, egészségesebb súly fenntartását is. Azonban ha túl gyorsan fogyunk le, akkor nem fogjuk fenntartani az új súlyunkat, hanem gyorsan visszaszedjük a leadott kilókat. A gyors súlyvesztés ráadásul fokozza bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát is, így a gyors diéták helyett inkább az életmódváltást kell választanunk.

Trükkök a gyors fogyáshoz

2013.03.27 13:19

A Centers for Disease Control and Prevention 2010-es jelentése szerint az USA-ban az emberek 70%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ez pedig a nagyszámú szívbetegségek, cukorbetegség és más problémák előidézője. Éppen ezért fontos, hogy megszabaduljunk a túlsúlytól rendszeres testmozgással és a kalóriabevitel csökkentésével. Persze van néhány igen hasznos trükk, amivel fokozható a súlyvesztés.

A tányér mérete
A 60-as években egy átlagos tányér mérete 23 centiméter volt. 2010-ben ez a méret 35-37 centiméterre nőtt. Éppen emiatt az optikai hatás miatt többet is fogyasztunk el az adott fogásból. Tehát érdemes kisebb tányérra váltani, mert így kevesebbet is fogunk enni.

A víz
Az Institute of Medicine javaslata alapján a férfiaknak napi 3 liter folyadékot, a nőknek pedig naponta 2 litert kell meginniuk. Ez a mennyiség mindent magában foglal, így az élelmiszerek folyadéktartalmát is. Mivel a vízben nincs kalória, így ez a legjobb választás, ha le szeretnénk fogyni. Nincs szükség a gyümölcslevek, sportitalok, ízesített vizek, stb extra kalóriáira.

A tej
A MyPyramid.gov szerint egy felnőttnek napi három pohár tejet kell innia naponta. Ha viszont tejet iszunk, akkor érdemes sovány tejet fogyasztani. Egy csésze teljes tej 150 kalóriát jelent, a sovány tej viszont csak 85-öt.

A gyümölcsök és zöldségek
A legtöbben nem eszünk elegendő zöldséget és gyümölcsöt, pedig ez fogyókúrás szempontból is fontos. Alacsony kalóriatartalmuk miatt nem hizlalnak, viszont nagyon sok vitamin és ásványi anyag, valamint rost van bennük.

Kerüljük a gyorsételeket, a feldolgozott élelmiszereket!
Fontos, hogy a nyers ételekből otthon magunk készítsünk el fogásokat, mert így sokkal kevésbé lesznek hizlalóak.
 

Mennyit fogyhatok?

2013.03.22 20:50

A futás igen sok kalóriát eléget, de a pontos szám számos tényezőtől függ, beleértve a futási sebességet, a megtett távolságot, a testsúlyt, az életkort és a nemet, valamint az egyedi anyagcserét is. Mivel a befolyásoló tényezők igen sokfélék, ezért lehetetlen tudni, hogy pontosan hány kalóriát égetünk el a futás során, mivel nem rendelkezünk a speciális készülékekkel. Azonban megközelítőleg néhány számítás segítségével ki lehet számítani az elégetett kalóriamennyiséget.

Elsőként becsüljük meg a nyugalmi anyagcserét az internetes anyagcsereszámító-kalkulátorok segítségével. Az alapanyagcserét számos tényező befolyásolja:
1. életkor: A növésben lévő szervezet energiafelhasználása nagyobb, illetve a kor előrehaladtával csökken a zsírmentes testtömeg, ami lassítja az anyagcserét.
2. nem: A férfiak nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők, anyagcseréjük pedig 10-15%-kal gyorsabb.
3. Nagyobb izomtömeg alaphelyzetben több kalóriát éget el.
4. Testmozgás: A környezet hőmérsékletkülönbsége 5-20%-kos eltérést jelenthet az alapanyagcserében.
5. Táplálkozás: Egy szigorú, kalóriamegvonáson alapuló diéta 20-25%-kal csökkentheti az alapanyagcserét.

Egy kilogramm leadásához mennyi kalóriát kell elégetni?
Egy kilogramm testzsír körülbelül 7000 kCal (29400 kJ) energiát tartalmaz. Tehát ha a szervezetedbe ennyivel kevesebbet viszel be, ahhoz képest, amennyit elhasználsz, akkor 1 kg fogyást érhetsz el. Akár növeled a kalória fogyasztásodat (testmozgás, edzés), akár csökkented a táplálékbevitelt, elérheted a fogyást. A legjobb mindkettőt csinálni. Fontos, hogy ne legyen túl drasztikus a diéta! Napi 500-1000 kalóriányi csökkentésnél több nem egészséges, és nem is érhető el tartós eredmény vele. Ilyenkor a szervezeted beáll raktározásra. Tehát abban a pillanatban, amikor abbahagyod az ilyen drasztikus diétát, a szervezeted elkezd zsírt raktározni a túlélés érdekében. Napi 500-1000 kCal megvonásával heti fél-egy kilót adhatunk le. Ez az a fogyási sebesség, ahol hosszú távon is tartható az eredmény. (Extrém, pl. 200 kilogrammos elhízottak esetén lehet értelme gyorsabb fogyókúrának.)

A fogyókúra, ami nem biztonságos

2013.03.10 13:51

Mind a gyors és mind a túl intenzív súlycsökkentő programok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Sajnos viszont éppen ezek a fogyókúrák, amik széles körben elterjedtek és könnyen elérhetőek a nagyközönség számára, mivel gyors és látványos eredményeket ígérnek. Azonban jobb, ha vigyázunk ezekkel a programokkal.

Az időkeret
A Mayo Clinic szerint a fogyókúra akkor maradhat egészséges, ha heti szinten maximum 1-2 kilogramm zsírtól szabadulunk meg. Ezt leginkább úgy végezhetjük el, ha naponta 500 kalóriával kevesebbet fogyasztunk el és elvégzünk egy félórás teszsírcsökkentő cardioedzést. Ha viszont ennél gyorsabban szeretnénk lefogyni, akkor a szervezet raktározásba kezd, majd később megbetegszik, így fontos, hogy megfelelően óvjuk.

A típusok
A súlycsökkentő programoknak hat  nem biztonságos alaptípusa létezik. A túlzott böjtölés a szervezet méregtelenítését segíti elő, az étrend változtatása pedig a testzsírt csökkenti. Az étrendkiegészítők használatával általában az étvágy megfékezése és az energiaszint növelése a fontos. Az extrém kalóriakorlátozás napi kevesebb, mint 500 kalória elfogyasztását teszi lehetővé, a bulimia pedig egy olyan mértéktelen evési folyamat, amit minden esetben hányás vagy hashajtás követ. A hatodik típus az aerob edzések túlzásba vitele lehet.

Fontos tudni, hogy ha kevés kalóriát fogyasztunk, akkor a testünk sajét izomszöveteit kezdi el felhasználni, így a testsúly ugyan csökken, de az eredmény nem lesz pozitív. Egyes élelmiszerek kiiktatásával nem jutnak be az esszenciális tápanyagok a szervezetünkbe, ami betegségekhez vezet.

Első bejegyzés

2013.03.06 14:17

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5