Blog

Hogyan ismerjük fel a rejtett cukrokat? 1.

2014.10.15 10:06

Tudod, hogy mennyi cukrot fogyasztasz naponta? Nyilván nem csak azt kell itt számolni, hogy mennyi cukrot raksz te mgad az ételekhez. Az úgynevezett “rejtett” cukrokról beszélünk, amelyeket az italainkba és készételeinkbe rejtenek el. Éppen ezért nem véletlen, hogy egy nemrégiben készült amerikai kutatás arra a következtetésre jutott, hogy 3,2 csésze cukrot fogyasztunk hetente. Úgy, hogy az American Heart Association jelentésében 6 teáskanál szerepel naponta.

Távolítsuk el a legrosszabb cukrokat!
Ha aggódunk az elfogyasztott cukormennyiség iránt, akkor a napi bevitelét egy igen egyszerű lépéssel vágjuk el: hagyjuk abba a cukrozott italok fogyasztását. Számos olyan ital van ugyanis, amely nagyon könnyen tönkreteheti a diétát, mivel teli van halmozva különféle cukrokkal. Az ízesített vizek, a gyümölcslevek és a szénsavas üdítőitalok a legrosszabb elkövetők. Gondoltunk már arra, hogy mennyit spórolhatnánk és, hogy milyen sok kilótól szabadulhatnánk meg, ha elhagynánk ezeket az italokat? A válasz igen meglepő lenne.
Szintén fontos megszabadulni a cukrozott teáktól, a gyümölcslevektől, a turmixoktól, amelyekről tudható, hogy teli vannak cukrokkal vagy más édesítőszerekkel. Legyünk okosak, és válasszuk folyadékpótlásra a vizet, a natúr teákat. Ezzel máris nagyon hatékonyan csökkentettük a napi cukorbevitelt és ettől bizony könnyedén érezhetjük magunkat karcsúbbnak is, sőt kevésbé leszünk feszültek a nap folyamán is.
 

Előnyös és kevésbé előnyös fogyókúrás gyógynövények

2014.09.10 12:38

Az biztos, hogy egy gyógynövényes kapszula sem fog varásütésre karcsúvá változtatni téged, azonban az igaz, hogy a gyógynövények a legkülönfélébb módokon képesek elősegíteni a fogyást. Egyes gyógynövények például becsapják az agyat és azt az érzetet keltik, hogy a gyomrunk teli van, míg mások termogén hatást fejtenek ki, tehát felgyorsítják az anyagcserét. De nézzük is meg, hogy melyek ezek a gyógynövények és, hogy mi módon segítik a fogyást.

A termogenikus gyógynövények és azok munkája
A termogenikus gyógynövények (a legtöbb minősített stimuláns is) olyan anyagokat tartalmaznak, mint a koffein, amiről köztudott, hogy flegyorsítja a testi funkciókat, mint például a szívverést, az emésztést és a légzést. Hatásukra azonnal felpattanunk a kanapéról és mozgásba lendüünk. Egyes gyógynövények, mint például a zöld tea, a csalán, a gyermekláncfű termogén anyagok, amelyek egyébként sokszor biztonságosabbak is, mint a vény nélkül kapható vagy vényköteles fogyókúrás kapszulák. Más gyógynövények azonban lehetne diuretikumok is, vagyis a fogyást a víz eltávolításával a szervezetből képesek előidézni. A buchu és az uva-ursi olyan gyógynövények, amelyek segítenek megszabadítani a szervezetet a felesleges folyadékoktól, azonban ezeknél tudni kell, hogy a súlyt gyorsan visszaszedjük akkor, ha abbahagyjuk e növények fogyasztását. Ráadásul ezekkel jobb vigyázni, mert túl nagy dózisban túlságosan dehidratálttá tehet minket.
 

Kókuszolaj pirulák a fogyáshoz

2014.08.12 20:11

A többség számára a fogyókúra komoly kihívást jelent és gyakran változó sikerrel jár. Míg sokan különféle csodaszerekhez fordulnak, addig vannak, akik a kókuszolajra esküsznek. A kókuszolaj mellett már számos tudományos érv szól, hogy segít a fogyásban, hogy hatékony támogatást jelent a zsírégetésben.

Kókuszolaj
A kókuszdió különféle táplálkozási profilt kínál, mint más gyümölcsök. A College of Los Angeles kutatói megállapították, hogy a kókuszdiót a botanikusok legtöbbször nem egyszerűen gyümölcsként, hanem csonthéjasként emlegetik. Mivel a kókuszolaj nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírokat, így igen jelentős a különbség a kókuszdió és az egyéb növények között. A kókuszolaj zsírsavjainak háromnegyede közepes szénláncú zsírsav, amelyeknek köszönhetően a kókuszolaj kiválóan alkalmazható a fogyókúrákban is.

A közepes láncú zsírok
Dr. Bruce Fife rámutat arra, hogy a közepes láncú zsír a legfontosabb a fogyás tekintetében. Közepesnek azért nevezik, mert 8-14 szénatomból épül fel és ennek köszönhetően számos pozitív hatása van az emberi szervezetben. Fife megjegyzi, hogy a kókuszolaj zsírsavjai nemcsak a fogyásban tudnak segíteni, hanem abban is, hogy a gombás fertőzéseket leküzdhessük, illetve, hogy javítsuk a szív- és érrendszerünk egészségét.

A zsír oxidációja
A különbség az, hogy a test a közepesen hosszú szénláncú zsírok elégetéséhez zsírt éget el, viszont a folyamat végén nem zsír rakódik le, hanem energia szabadul fel. Dr. Fife kifejti, hogy a legtöbb zsír diffundál a belekből a limfatikus rendszerbe, mielőtt lassan eléri a vérkeringést, a közepes szénláncú zsírsav azonban közvetlenül a bélből a májba kerül, ahol ezután azonnal oxidálódik, ennek köszönhetően pedig nem eredményez zsírpárnákat.
 

A leghatékonyabb fogyókúrás italok 1.

2014.08.12 20:09

A legtöbb házilag készített, minőségi gyümölcs- vagy zöldséglé nagymértékben hozzájárul a jó közéerzet kialakításához, azonban nemcsak emiatt fontosak, hiszen a gyümölcslevek vitamintartalmuknak kösönhetően nemcsak az egészségünkhöz járulnak hozzá nagymértékben, hanem segítenek elveszíteni a felesleges testsúlyunkat, illetve fenntartani az ideális súlyunkat a lehető legkülönfélébb módokon. E levek egyik legnagyobb előnye, hogy tisztítják és méregtelenítik a szervezetet. E folyamat során a szervezet kiüríti a méreganyagokat, melyek máskülönben nemcsak a betegségek és fertőzések esélyét növeli meg, hanem a zsírpárnáink kiterjedését is. A toxinok a zsírszövetben tárolódnak ugyanis, így egy méregtelenítés során a zsírsejtek mennyisége és nagysága is csökken. A gyümölcslevek ezenfelül azért is segítenek a fogyásban, mert energiát biztosítanak a szervezet számára, aktivizálják a zsírégető folyamatokat, így a szervezet hatékonyan visszaáll az ideális tartományba. Az italokat az összetevők turmixolásával lehet elkészíteni. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor vízzel lehet őket hígítani.

DE melyek is a legjobb fogyókúrás italok?

A karcsúsító cukorrépa

Hozzávalók: 1 kis répa, kockára vágott, 4 zellerszár, 1 csésze apróra vágott spenót, 1 csokor koriander, 1 tk. tengeri só

Narancs és a zöldek

Hozzávalók: 3 közepes sárgarépa, 2 zellerszár, 1 marék spenót, 1 marék petrezselyem, 1 alma, 1/2 citrom
 

Milyen formában lehet a glükomannánt fogyasztani, ha fogyni szeretnénk?

2014.07.03 18:01

A glükomannán, az ördögnyelv kivonata az idei nyár fogyókúrás szenzációja. Igen hatásos és látványos eredményeket lehet vele elérni. De hogyan is kell használni, hogy a leginkább fel lehessen használni fogyókúrás előnyeit?

 

1. lépés

Adjunk 1 gramm glükomannán port nagy mennyiségű vízhez és oldjuk fel. Ezt a folyadékot naponta háromszor fogyasszuk. A glükomannán ezenfelül jól keveredik a joghurttal, a mártásokkal is, ezekbe is bele lehet szórni tehát. Arra azonban nem árt figyelni, hogy mindig por formájában fogyasszuk, mert tablettaként komoly kockázatokat is jelenthet a szervezetben.

 

2. lépés

Együnk olyan ételeket, melyek ördögnyelvből készülnek, például shirataki tésztát. Forraljunk vizet, abban főzzük meg a tésztát és tálaljuk kedvenc tésztaszószunkkal vagy zöldségekkel.

 

3. lépés

Mindig igyunk meg 2,5-3 dl vizet, miután elfogyasztottunk nagyobb mennyiségű glükomannánt, nem számít, hogy azt milyen formában tettük, mert ezek a rostok képesek blokkolni az emésztést, ha nem iszunk vele eleget.

 

4. lépés

A legjobb, ha étkezés előtt 15-30 perccel fogyasztjuk el az ördögnyelv kivonatokat, éppen azért, mert így már némiképp eltelítődünk, mire el kezdenénk enni. Ezenfelül így meg lehet előzni a vércukorszint változásait is. A puffadás is elkerülhető, ha étkezés előtt fogyasztjuk az ördögnyelv kivonatokat.

 
 

A fügekaktusz fogyókúrás és egészségügyi előnyei

2014.06.12 08:57

A fügekaktusz gazdag forrása az ásványi anyagoknak, főleg a mangéziumnak és a káliumnak. Mindkét ásványi anyag fontos szerepet játszik azon enzimek aktiválásában, melyek hozzájárulnak a szervezet funkcióinak zavartalan működéséhez. Tehát a fügekaktusz tápanyagainak köszönhetően elősegíti a szénhidrát, a zsír, illetve a fehérje anyagcserét, illetve fokozza a szervezet energiatermelését. A fügekaktusz ezenfelül igen hatékony a szívverés támogatásában és segít a megfelelő ideg- és izomműködés fenntartásában is. Ezenfelül hozzájárul a DNS és az RNS védelméhez is. Egy csésze friss fügekaktusz 127 mg magnéziumot tartalmaz, ami körülbelül 32%-a az ajénlott mennyiségnek, illetve 328 mg káliumot, ami 10%-a a napi ajánlott adagnak.
Ezenfelül a fügekaktusz igen sok kalciumot is tartamaz, amiről köztudott, hogy létfontosságú a csontok és a fogak karbantartásához. Ez az ásványi anyag segít megelőzni a csontritkulást is.
A fügekaktuszt azonban leggyakrabban mégis fogyókúrás célokkal használják. A fügekaktusz mindössze 61 kalóriát tartalmaz, 0,76 gramm a teljes zsírtartalma, viszont nagyon nagy mennyiségben tartalmaz diétást rostot, amit azért lehet fogyókúrás céllal használni, mert képes eltelíteni a gyomrot és hosszantartó teltségérzetet eredményez. Éppen ezért a fügekaktusszal hatékonyan be lehet indítani a zsírégetést, kiválóan lehet használni a fogyókúrához.

Hipnózis a fogyókúra során

2014.05.15 19:22

A hipnózis egy olyan dolog, amiről nehéz bizonyítani, hogy működik avagy mégsem. A tudósok kettős vak kísérleteket szeretnek használni, amely során a vizsgált beteg nem tudja, hogy a valódi hatóanyagot vagy épp placebot szed. A hipnózis során azonban a beteg egyértelműen tudj, hogy hipnotizálják, így az eredmények sokszor kérdésesek.
Az orvostudomány egyébként sem kedveli a tudatalatti üzeneteket, ők sokkal jobban hisznek a tudatos, egyértelműen bizonyítható és leírható elvekben. Éppen ezért nincs egyértelmű vizsgálat arra nézve, hogy a hipnózis segíthet-e a fogyókúra során az embereknek megszabadulni a felesleges testsúlyuktól.
Persze azért az évek során már jónéhány kísérleti eredmény született, amelyek egy olyan konszenzuson vannak, hogy a hipnózis segíthet elérni a fogyási célt. Természetesen, ha nem tudunk leállni a cukros italok mértéktelen fogyasztásáról vagy az extra szelet tortáról lemondani, akkor nyilvánvalóan nem fogunk lefogyni, de a hipnózis segíthet meglökni az elménket egy egészségesebb irányba. Ami jó hír, mivel a fogyás áltlaában egy hosszú távú dolog még annak ellenére is, hogy a reklámok azt mondják, hogy hihetetlen számú kilót el lehet veszítnei bizonyos számú nap, illetve rövid időn belül. Az ilyen fogyókúrás módszerek azonban sohasem lesznek tartósak.
Tudni kell például, hogy a felesleges cukorbevitel nagymértékben hozzájárul a súlygyarapodáshoz. Éppen ezért, ha a hipnózistól eredményt szeretnénk kapni, akkor elsősorban arra kell figyelnünk, hogy az étrendünkön, illetve az életmódunkon változtassunk.

25 fogyókúrás tipp 1.

2014.05.05 19:41

Néha néhány egyszerű tippel is megszabadulhatunk a felesleges kilóinktól. Most sorra vesszük, hogy milyen apró trükkökkel lehet még eredményesebbé tenni a fogyókúránkat.

1. Koncentrálj a táplálkozásra. Ha újra formába szeretnél jönni, akkor nagyon fontos a táplálkozás megtisztítása az egészségtelen ételektől. Tisztában kell lenni azzal, hogy a fogyás 75%-a az étkezéstől függ és csak a maradék 25%-ot befolyásolja a mozgás.

2. Reális célokat tűzz ki magad elé. A nagy célt időbe telik elérni, azonban a kis célok rövidebb idő alatt elérhetőek, így a sikerélmény is hamarabb érkezik meg, ami a későbbiekben növeli a kitartásunkat, a motivációnkat. Például, ha szeretnénk 10 kilótól megszabadulni, akkor döntsük el, hogy ezt két-három hónap alatt kivitelezzük, így heti rendszerességgel elég lesz 1-1,5 kilogrammtól megszabadulni.

3. Kezdj el rendszeresen sportolni. Vegyél egy havi naptárat és minden napot jelölj rajta pirossal, ha kimaradt egy edzés. Három piros nap egymás után azt fogja jelezni, hogy most már itt az idő az újbóli sportolásra.

4. Vásárolj kisebb tányérokat. A kisebb adagokkal csökkenteni lehet a teljes kalóriafogyasztást. A legújabb kutatások megállapították, hogy a nagy adagok, a nagy tányérok túlevéshez vezethetnek akkor is, ha az étel nem feltétlenül jó ízű.

5. Tedd elkerülhetetlenné az edzést. Ha nem vagy elég motivált, akkor vásárolj havi bérletet egy fitness terembe, mert így kénytelenek leszünk rendszeresen lejárni, hogy ne érezzük kidobott pénznek a bérletet.
 

Fogyókúrás tippek

2014.04.15 12:59

A fogyókúra sokszor nehéz és egyáltalán nem szórakoztató, de azért nem kell kínzásnak lennie. Érdemes a következő tippeket kipróbálni, hogy némiképp egyszerűbbé tegyük a fogyókúrát. Ezekkel a tippekkel a fogyókúrát könnyen beépíthetjük a napi rutinunkba.

1. Legyen fókuszban a táplálkozás: ahelyette, hogy drámáznánk azon, hogy mi eszünk, próbáljunk teljesen az adott étel elfogyasztására koncentrálni. Nagyobb valószínűséggel fogjuk túlenni magunkat, ha nem 100%-osan az étkezésre koncentrálunk, anem közben tévét nézünk, vezetünk vagy telefonozunk. Akkor is, ha egyedül eszünk, próbáljuk meg tartani azt, hogy az asztalnál étkezünk.

2. Ne sóvárogjunk az ételek után. Szintén hasznos tipp, ha az ételek után sóvárognánk, akkor el kezdünk valami mást csinálni. Ahányszor megéhezünk egy kis csokira, érdemes telefonon vagy interneten csevegnünk egy keveset, mivel így a sóvárágás mérséklődik.

3. Legyünk óvatosak az akoholtartalmú italokkal, mert ezek segítenek a megsokszorozni a kalóriabevitelt. Az alkoholtól ráadásul csak még éhesebbek leszünk, hiszen elsavasítja a gyomrot, ezért nem érdemes rendszeresen fogyasztani, ha fogyókúrázunk.

4. Aludj eleget. Próbáljunk meg lefeküdni időben és eleget aludni. Ez nemcsak abban segít, hogy jobb hangulatunk legyen, ganem abban is, hogy több energiát fektessünk a munkánkba.

5. Nassolj okosan és felejtsd el az automatákat. A reggeli és ebéd között ne nassoljunk egészségtelen ételeket. Hanem válasszunk inkább gyümölcsöket, magokat stb.
 

20 fogyókúrás tipp 1.

2014.03.26 10:58

Egyél kevesebbet, edz többet. Ez az egyszerű megoldás, ami bárki számára választ ad a fogyókúrás kérdéseire. De ha valóban ilyen egyszerű lenne, akkor bizonyára sokkal több ember lenne jó formában. Nemrégiben kiderült, hogy néhány más tényező is szerepet játszik a zsírégetésben. Próbáljuk ki ezt a 20 tippet, köztük jónéhány fel fogja gyorsítani az anyagcserénket és elindítja a soványság felé az utat.

Felejtsd el a nassolást!
Igen, néhány ember élvezi a napi többszöri étkezést, sőt még ezek között rendszeresen nassol is. Azonban a Purdue Egyetem kutatói megállapították, hogy a nassolási metódus szabotálhatja az erőfeszítéseinket. Ez azért van, mert az átlagos snack kalóriatartalma 200 körül mozog, de akár 600 is lehet. Ha problémád van az étkezés méretével, akkor inkább egyél többet, de csökkentsd a nassolások számát.

Tudd, hogy mennyit ettél!
Az energiaelosztás első része egyszerűen azon múlik, hogy mennyi tápanyagot viszel be a szervezetedbe. De sajnos a legtöbb ember ezt igen rosszul csinálja. A kutatók rámutattak arra, hogy a legtöbb ember meglehetősen alulértékeli azt, hogy mennyit eszik, néha akár 50%-kal is. Számos mód van arra, hogy kiszámold, hogy mit és mennyit ettél, de bármelyik rendszert is használd, nagyon fontos, hogy számolj a konzisztenciával és akuranciával is.

Iktasd ki a folyékony kalóriákat!
Akarod tudni az igazságot? Az italok 65%-a túlságosan sok kalóriát tartalmaz. Ezek ráadásul nem is telítenek el, éhesen hagynak és mivel teli vannak cukorral, ezért meglepő módon hizlalnak is.
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>